15.12.2014

eroavaisuudet

Täällä ollessa on todellakin tullut huomattua näiden kahden maan (Suomi-Argentiina) välisiä eroavaisuuksia ihan sikana, joka päivä enemmän. Onhan se nyt ilmeistäkin, kun tulee tänne n. 13 000 kilometrin päähän. Osa näistä eroavaisuuksista on erilaisia (ehkä) eri kaupungeissa Argentiinassa, ja toki Suomessakin voi olla erilaista muissa paikoissa, kun missä itse asun.

asuminen
-Vessassa on vessanpöntön vieressä sellainen huuhtomispönttö, joka ilmeisesti toimii vastaavasti kun se käsihanamikälie Suomessa, en oo oikeen tajunnut vieläkään, miten se huuhtomispönttö toimii, joten ei siitä sen enempää.
-Täällä on taloissa talvella ja jopa keväällä/syksyllä tosi kylmä, koska lämmityslaitteet on ihan olemattomat lähes kaikissa taloissa. Yleensä vain sellainen patterin tyylinen yhessä tai parissa kohdassa taloa ja se laitetaan niin kuumalle kuin mahdollista. Jos siihen päälle heittää jotain niin varmana syttyy palamaan nopeasti, koska puolen metrin päässäkin se kuumuus polttelee ihoa.
-Useilla on varashälyttimet. Tähän mennessä mun jokaisella neljällä perheellä on ollut koira, joten uskon, että muutenkin on tosi yleistä. Jokaisessa ikkunassa on aina kalterit, koska muuten se ikkuna rikotaan ja talo ryöstetään. Tässä talossa mm. on 3 lukollista ovea ennenkuin pääsee taloon sisälle.. Pihoja ympäröivien aitojen/muurien päällä yleensä piikkilankaa, lasinsiruja tai muuten vain jotain metallipiikkejä. (Pakko sanoa tähän epäturvallisuuteen, että yhden tapahtuman jälkeen mun kaverilta oli ryöstetty kaks rengasta sen autosta. Outoo nähdä tällasta.)
-Useilla on kylpyamme missä on suihku. Ite kelaan sitä suhteellisen vaarallisena, esim. siksi että ekassa perheessä kaaduin siinä ammees, kun astuin liian reunalle ja sitä ympäröivä verhotanko irtosi ja sen pää osui vessanpöntön päällisosaan, joka halkesi..
-Astiat pestään pesusienellä, ei tiskiharjalla. On tosi yleistä, ettei omisteta tiskikonetta.
-Kädet pestään lähes aina saippuapalalla eikä litkumuodossa olevilla saippuoilla. 

-Täällä ei oo sellaista yksinkertaista yhtä kahvaa, vaan kaksi nuppia, joista toisesta pitää kääntää kuumavesi ja toisesta kylmävesi, mutta onneksi kuitenkin ne sekottuu ja tulee ulos vaan yhdestä hanasta.
-Sisällä pidetään kenkiä (oli nii normi mulle jo et meinasin unohtaa). Ite kyllä tykkään riisua ne pois, koska talo on suhteellisen puhdas. Ei kyllä silti mitenkään verrattavissa Suomeen.
-Käytetään vaan lakanaa ja tuhatta vilttiä. Ei kunnon peittoa.

ruoka
-Rasvaista, suolaista ja sokerista. Mutta silti sanotaan, että esim. leivän päälle ei voi laittaa rasvaa, koska se on epäterveellistä ja ylipäätänsä leipäkin on epäterveellisempää kuin keksit (logiikka?).
-Kaupoissa ei ole karkkeja. Suurimmissa pari erilaista pussia.. Sen sijaan keksejä on miljoonaa erilaista ja alfajoreja.
-Dulce de Leche on Latinalaisen Amerikan oma juttu. Sellasta kinuskin tyyppistä mutta ei niin nestemäistä ja paljon sokerisempaa. Sitä sitten tungetaan valehtelematta jokaiseen jälkiruokaan, niitten kaupan miljoonien eri keksien päälle ja hedelmien kanssa jne.
-Tosi paljon ruokaa ostetaan valmiina, mutta niitä ei ole tehty tehtaissa, vaan käsin. 

-Jokaiselle asialle on oma kauppa -> Carnicería=lihakauppa, Heladería=jäätelökauppa, kasvishedelmäkauppa (en muista nimee espanjaksi), Dietetíca=myydään mm. kaikkia mahdollisia jauhoja, teetä, semmonen luomukauppa. Sit tietty leipomot, leipäkaupat, kaikki erikseen.
-Yleisesti ottaen Argentiinassa sanotaan ihmisten syövän paljon lihaa, mutta itse tätä en ainakaan voi sanoa todeksi, koska mun perheet on joko kelannu, että liha on epäterveellistä tai liian kallista.
-Syödään monesti yhdessä. 

-Täällä on ehkä maailman parhaat jäätelöt. Oon syönyt enemmän jäätelöö, kun pariin vuoteen.
-Sanaa keitto ei kyllä täällä hyvin tunneta. Ite oon tottunut syömään tosi paljon keittoja Suomessa ja täällä tähän mennessä yhden kerran syöny.
-Yleisimmät ruuat on Millanesa - pihvi, jonka ympärillä on joku jauhomunaseos (ymmärtääkseni), Asado - normaalisti sunnuntaisin tai muina merkkipäivinä syötävä nuotiopaikalla hitaasti kypsytetty liha, Margarita-pizza - pitsa, jossa on vaan tomaattimössöä ja juustoa, tätä tehdään aina illanvietoissa, Alfajore - kämmentä pienempi leivos, jossa on kaksi tai kolme keksiä(/kakkumaista) ja välissä suklaata, dulce de lechee, tms.
-Ruokaa syödään aika harvoin, mutta ite olen jo tottunut siihen, ja ei ole nälkä, vaikka en olisi syönyt koko päivään. Ainut, että on vaikea urheilla, jos ei ole syönyt kunnolla.
Kahden erityyppisiä alfajoreja ja alla millanesa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti