11.3.2015

eroavaisuudet 2

koulu
-oppilaat pysyy luokas, opettajat vaihtaa. tää meno on enemmän ku yläasteella.
-TÄÄLLÄ ON SELLASIA taulunpyyhkimiskapuloita niinkun simpsoneitten alkutunnarissa tai pieni talo preerialla. ihan sikaoutoo.
-koulussa ei tosiaan ole lämmitystä pahemmin eikä tuuletustakaan monesti.
-ei kirjoja vaan monisteita. kirjat on kyllä ihan älyttömän hyvät, suomessa on niin hyvä opetustaso. nää oppii vuodessa about saman kuin suomessa 2 kuukaudessa. enkussa kaikki on ihan törkeen huonoja, matikassa. ja ylipäätänsä vähän kaikessa. se mun edellinen koulu (vaihdoin tosiaan paikkakuntaa) oli tosiaan erittäin laadukas. mendozan paras. täällä nyt pikkukoulussa, 9 ihmistä mun kurssilla, ei kyllä opeteta paljoa yhtään.
-pieniä kokeita kokoajan (riippuen tietty koulusta, mut edellisessä koulussa oli jatkuvasti)
-ei kouluruokaa. pitää ostaa. oon tässä laskeskellut että mennyt yhteensä noin 150e kouluruoan ostamiseen vaikka se maksaakin päivältä vain noin 3 euroa. ensi vuonna syön kyllä onnellisesti kouluruokaa, vaikka ei oiskaan niin hyvää ja laadukkaan oloista.
-voi olla aamulla tai illalla kouluu (tai kummassakin). kamalin vaihtoehto että pitää mennä 8-12 kouluun ja palata 16-20 esimerkiksi. joillakin on myös yöllä koulua klo 24 asti.
-koulusta ei voi poistuu ku vaa luvan kanssa, törkeen vaikeeta jos jonnekin tarttee mennä, kun jonkun pitää aina tulla hakemaan. eilen (10.3.) en mennyt kouluun koska oli pakko mennä pankkiin, koska rahaa ei tosiaan voi siirtää ulkomaisilta tileiltä argentiinalaisille tileille, koska argentiina on velkaa USA:lle ja niitten pitää säästää kaikki dollarit lyhentääkseen velkaansa. jos dollareita haluat, niin niistä otetaan tosi paljon välistä ja sun pitää tehä sellasia pitkiä hakemuksia, että mihin tarttet sen rahan ja sit et välttämättä siltikään saa niitä rahoja. MÄ VAAN ARVOSTAN niin paljon että suomessa niin monet asiat voi tehdä pankissa ja ei ole jonoja missään (huomatkaa 5 tunnin pankkijonot ja pankista ei saa poistua sinä aikana). ja siis pankkiin menin koska se on auki vain 8-13 ja sit se suljetaan ja siellä sisällä olijat voi vielä jonottaa asiansa hoidetuksi.

julkiset paikat ja luonto
-vessoissa ei oo yleensä lukkoja eikä ainakaan vessapaperia. joskus saattaa puuttua ovetkin haha.
-vaarallista. toisaalta riippuu osaatko käyttää päätäs, jos lähdet vaan vaeltamaan buenos airesin ghettoon yksin blondina yöllä, niin selväähän se silloin on että löydät itsesi parin päivän päästä huumaamisen jälkeen jostain kiinan yökerhon takahuoneesta. pikkulapsia (enemmän vaaleita) kidnapataan ja myydään eurooppaan adoptioon. tai jonnekin muualle päin just seksi-, työorjiks tai muiksi.
-kuivaa (mendoza). tää on yks kuivimmista provinsseista ja pisimmät sateet on sitä vartin luokkaa ja ripsii pikkaisen vettä kauniisti lehtien päälle ja kaikki ihmiset ihan paniikissa. siihen on kyllä syynsäkin. koska pilvien noustessa nopeasti korkeaa vuoristoseinämää myöten ylöspäin se tiivistyy ja kylmenee nopeasti ja muodostuu rakeita, jotka saattaa olla tennispalloakin isompia ja kaikki vuorille päin mennessä pitääkin tämän takia mukanaan pahveja tms. suojuksia suojatakseen autoansa.
-kaupasta aina joku 10 sellasta pikkumuovipussia mihi pakataan ruokakamat, jäätävää ympäristöntuhlaamista. tietty kans sanaa kierrätys ei tunneta ja köyhimmillä alueilla kamat vaa heitetään tien laitaan, mistä niitä ei välttämättä kukaan koskaan tule hakemaan.
-liikennevaloissa on ihmisiä myymässä kamaa, soittamassa ja mitä tahansa et sais rahaa ja tääl tosi helposti annetaan rahaa niille. mm. koulussa kerätään näin rahaa tapahtumiin. mut ihan köyhiäkin ihmisiä ketkä ei pysty kävellä kunnolla, ku vammoittuneet.
-kuu on vaakatasossa.
-iha jäätävät aamuruuhkat, vaikka ei ees oo NIIN iso kaupunki. tosiaan yksisuuntainen KUUSIkaistainen tie ja silti iha ruuhkainen.. siis mendozan lähes miljoonakaupunki. oli se kyllä aika iso oikeasti.
-bussissa et voi maksaa pankkikortilla tai käteisellä. jos ei oo saldoa niin pyydetään jotain muuta maksamaan kortillansa ja itse annetaan sitten käteisenä tälle auttajalle.
-rekkarit on mustia ja valkoinen teksti.
-helvetin kuuma, aivot sulaa, melkein kirjaimellisesti. kesä kanssa kestää sen nelisen kuukautta (ja sen jälkeen tulee kevät mikä vastaa taasen suomen kesää).

musiikki, taide, tavat yms
-cumbiaa, sanat kamalemmat kun missään suomalaisissa biiseissä (jvg:tä voi melkein verrata, mut sekin sanomallaan voittaa nämä). toki on espanjalaista tosi kaunista musiikkia (romeo santos, abel pintos) ja sit yhteiskunnan ongelmiin kantaaottavia (calle13 ♥ - puerto ricosta)
-graffiteja on tosi paljon, ne on uskomattoman kauniisti tehtyjä. ihanaa kun porukka maksaa joillekin kanssa, että tulee tekemään seiniinsä graffiteja. (tageja on myös paljon, miinusta)
-bolicheihin menee kaikki ja fiestoja jokapuolella.
-tosi paljon katolisia ihmisiä, mutta kuten suomessakin, paljon ihmisiä ketkä on "uskovaisia" eli kuuluu kirkkoon, mutta ei tee mitään siellä eikä oikeestaan edes usko.

-täällä kaksi pahinta asiaa mitä voit tehdä, on olla erimieltä jalkapallojoukkueen parhaudesta tai olla K / anti-K eli K on persoona joka pitää hallituksesta ja ajattelee sen olevan tosi hyvä, päinvastoin anti-K on sitä mieltä, että koko hallitus on ihan paska. tästä ei oikeastaan kannata sanoa mielipidettään kellekkään, jota ei todella hyvin tunne. ja sillonkin nää kaksi eroavaisuutta voi hajoittaa hyvänkin suhteen.
-aborttia ei voi tehdä ja katolisten myötä tulee kanssa enemmän lapsia, näkee paljon naisia raskaana joka puolella.
-tää maa on tosi korruptoitunut. erittäin tositosi paljon. on erikseen lehdet kansalle ja gobiernolle (hallitukselle). täällä just kuoli yksi mies nimeltä Nisman, joka oli ollut jossain asiassa gobiernoa vastaan tai kritisoinut niitä. mun mielipiteeni on tuohon että sen murhasi tän gobiernon alaiset. tähän liittyen muuten vielä, että telkkarissa on kokoajan ohjelmia missä soitetaan sen puheluita, näytetään twiittejä ja facebook-kuvia. siinä sitten julkkikset tai jotkut muut hyvin-viisaat-tietäjät pohtii, että mitäköhän tämä nyt meinaa. muutenkin televisiossa kiroillaan tosi paljon.
-ihmiset ei osaa englantii, nuoriso puolet mut aikuisista ei melkein kukaan
-ystävällisiä ja avuliaita
-täällä on köyhää, osa asioista on puolet kalliimpaa ku suomes (vaatteet, elektroniikka), ja osa halvempaa (ruoka, matkat) mut enemmän halvempia asioita.
-monet aikuiset ja nuoret pukeutuu samanlailla ku suomessa ala-astelaiset
-perhe ja suku on tosi läheisiä
-vanhemmat holhoo lapsia ja vie autolla joka paikkaan
-jäätävä rokotusjälki kädessä.
-paksupohjaset kengät ("plataformas")

-Argentiinan kulttuuri on jonotuskulttuuri. Jos joku Suomessa valittaa kuinka eka pitää mennä yhteen paikkaan ja siellä sanotaan että mene tonne ja sitten tonne ja sitten tonne, niin täällä se määrä on vähintään kolminkertainen
-Täällä liiotellaan paljon (Suomessa vähätellään), ihmiset on tosi spontaaneja ja heittäytyväisiä. Tykkää esiintyä, laulaa, tanssia.
-tapana kaupungista riippuen yksi tai kaksi poskipusua. oikealle poskelle. ja kun kävelet kadulla tai missä vaan, et voi vaan moikata kavereita, pitää antaa poskipusut ja kysyä miten voi (vaikka kaikki siihen vastaakin poikkeuksetta "bien" - hyvin)
-argentiinalaiset on tummahiuksisia, oon oikeestaan poikkeuksetta aina blondein vaikka en nyt niin blondi olekaan
-kaikilla on myös tummanruskeet silmät, monilla tosi paksut ja tummat kulmakarvat (millasia en ole oikeastaan nähnyt kenelläkään Suomessa koskaan) sekä tosi pitkät ripset.
-porukka ei oikeen tykkää kävellä, eikä ole tottuneet oikeen minkäänlaiseen hyötyliikuntaan. eli kun se nuoruuden liikuntaharrastus into vähitellen loppuu ja menee naimisiin niin täällä vanhempana lihoo jonkun verran, ja ehkä vaikuttavampi asia, ettei tosiaan ole oikein minkäänlaista liikuntaa niin lihasten määrä on tosi pieni. ihmiset on muutenkin lyhyempiä ja ohuempia ja kepeämpiä, nuorina lähes kaikki on tosi laihoja.
-hiuksia värjää lähinnä kaikki tosi oudot ihmiset, kaikki lyhythiuksiset naiset on lesboja ja mopojengiläiset (/ryöstäjät/wachiturrot) omaa paljon tuntomerkkejä, miten tunnistaa. hyvä sinänsä niin tietää ketä varoa.
-ylipäätänsäkin naisten ja miesten välinen ero täällä on huomattavasti suurempi. kuten monet sanoo, tää maa on jopa kymmeniä vuosia joissain asioissa jäljessä. paljon kotiäitejä, jotka ei välttämättä ole edes koko elämänsä aikana työskennellyt.

tässä nyt joitakin eroavaisuuksia lisää, mitä on tullut ajansaatossa mieleen. :)

2 kommenttia:

  1. huhhuh ku asiat on iha erilailla siel :Dddddddddd tosta kyllä itekkii oppii arvostaa vähä enemmän esim. suomen koulujärjestelmää ja ilimasta ruokaa. mitä asioita sulla on eniten ikävä suomessa ? ja onko siellä jotain samoja asioita mitä teet suomessakin normaalisti ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maitoo, metsää, yleissivistyneitä ihmisiä hahah ja karkkeja! No perus käyn koulus, nukun, syön, (koitan hankkii jotain harrastusta), matkustan muihin kaupunkeihin kattoo kavereita, etc.. Täs kyl oppii arvostaa ihan jokasta asiaa siitä vihreestä nurmikosta lähtien :D

      Poista